9.5.2012

Ilmastotekoja kädet mullassa

Valitsin Tunnista teko -kampanjan ilmastoteokseni todellisen lähiruoan suosimisen. Nyt olen kantanut puutarhalaatikot ulos ja alan toteuttaa alkukeväästä tekemääni lupausta. Kevät tuli jälleen nopeasti ja hyötypuutarhan perustaminen on hyvässä vauhdissa, mutta se ei ole kuitenkaan vielä aivan valmis. Olenko nyt auttamatta jälkijunassa?

Kotipuutarhuri on onnellinen, jos talossa on paljon eteläikkunoita. Keväällä taimet näyttävät usein hennoilta, mutta ne voimistuvat pian ulos päästyään.

Onneksi en. Toki chilin ja paprikan siemenet olisi ollut hyvä työntää multiin lopputalvesta. Niiden taimia etsivälle neuvoisin kääntymään idättämisestä innostuneiden viherpeukaloiden puoleen. Taimia tulee nimittäin useimmiten liikaa. Itse olen kaupitellut kollegoille omiani kun siementeni itävyys yllätti positiivisesti.

Taimitarhoilta ja useimmilta toreilta saa kaikenlaisia hyötykasveja, joiden markkinat ovat siis vasta alkamassa!

Jos kuitenkin haluat vielä esikasvattaa jotain siemenestä asti, niin parveketta tai pihaa varten voi hankkia avomaankurkkuja (yksiavioisia eli partenokarppisia lajikkeita kannattaa suosia, sillä silloin yksi taimi riittää) tai hieman isommalle pihalle tai palstalle kurpitsaa tai kesäkurpitsaa. Niitä on hyvä esikasvattaa sisällä 2-3 viikkoa ennen ulosistutusta.

Suorakylvövihannesten osalta esimerkiksi erilaisten salaattien, porkkanan ja retiisin kylvöaika alkaa olla käsillä. Perunat laitetaan maahan vanhan kansanviisauden mukaan viimeistään 6.6. Hernekasvien kylvämiseen taas aika ei ole vielä kypsä, vaan on odotettava että maa on kunnolla lämmin yölläkin, sillä muuten siemenet mätänevät.

Isompaan pihaan voi rakentaa helppohoitoisia kasvulaatikoita. Vain mielikuvitus on rajana materiaalivalinnassa - voit käyttää kauppojen lavakauluksia, laastipaljuja tai vaikkapa vanhoja kattotiiliä. Vältä painekyllästettyjä materiaaleja ja teollisessa käytössä olleita lavakauluksia. Kuvan laatikot ovat lehtikuusta, joka toivon mukaan kestää ikuisuuden.

Orastavan kaupunkiviljelijän ei tarvitse hankkia palstaa oman sadon toiveessa edes perunalle tai porkkanalle, vaan oma parveke tai sisäpiha riittävät mainiosti. Monessa kerrostaloyhtiössäkin asukkaat voivat pitää omia hyötyviljelmiä. Jopa ikkunalaudalla voi kasvattaa salaattia ja yrttejä, jos aurinkoa on kosolti.

Oli paikka mikä tahansa, voi tavallisimmalta ongelmalta eli taimien kuivumiselta lomamatkan aikana välttyä panostamalla kasvualustan kokoon.

Suurikokoiset kasvusäkit ovat suosittu uutuus. Itse olen koukussa laastipaljuihin, jotka ovat halpoja, kestäviä ja niitä voi käyttää niin parvekkeilla, pihoissa kuin kasvihuoneissakin. 65-90-litraisia laastipaljuja ei tarvitse kastella kovinkaan usein – pihassa vain oikein kuivina aikoina ja parvekkeella korkeintaan viikoittain. Parvekkeelle laastipaalut tuovat kaiken lisäksi ihanaa kasvimaan tuntua!

Tuleva juhannusillallinen! Laastipaljuun tulee pikkusalaattia ja isohietasinappia eli villirucolaa etureunaan, keskelle muutama peruna ja taakse tilliä. Suu jo napsaa, sääli kun silliä ei voi istuttaa…

Oli astia mikä tahansa, siinä pitää olla reikiä pohjassa, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Kastelu kannattaakin hoitaa kunnolla kerralla, eli kasvualusta kauttaaltaan märäksi, jolloin juuret kasvavat kunnolla alaspäin. Jatkuvasti ainoastaan pinnalta märkä astia ei houkuttele esimerkiksi juuresten juuria alaspäin, vaan ne kasvavat heikosti.

Parvekeviljelijän kannattaa hankkia myös tilava kastelukannu, jonka voi tyhjentää kerrallaan suureen kasvualustaan. Itse kyllästyin nopeasti juoksemaan parvekkeen ja keittiön väliä kymmenen kertaa litran mitta kädessä. Lannoitetta voi mielellään antaa hyötykasveilleen, mutta pakkauksen ohjetta kannattaa noudattaa.

Kastelun lisäksi toinen pienpuutarhurin ongelma on turhan tiuhaan istuttaminen, taimet nimittäin näyttävät keväällä onnettoman pieniltä ja houkutus täyttää koloja on suuri! Laastipalju täyttyy kuitenkin kesän mittaan jo kolmesta runkotomaatista. Isoja tomaatteja ei siis kannata istuttaa sankoa pienempään multatilaan, amppeli- tai kirsikkatomaatit pärjäävät pienemmässäkin.

Taimikasvatus on koko perheen puuhaa. Lapsi oppii arvostamaan ruokaa kun pääsee itse kasvattamaan sen. Muutama "oma" taimi riittää, millekään työleirillehän ei lasta tarvitse laittaa.

Herkät taimet kannattaa istuttaa ulos tai parvekkeelle vasta hallanvaaran mentyä, lasitetulle parvekkeelle voi viedä varovasti taimia hiukan aikaisemminkin. Ensin taimet pitää kuitenkin karaista, muuten aurinko polttaa ulkomaailmaan tottumattomat lehdet. Kasveja siis ulkoilutetaan, ensin muutaman tunnin ajan, seuraavana päivänä puoli päivää ja sen jälkeen parina päivänä koko päivän. Alussa kannattaa välttää paahteisimpia paikkoja ja aikoja. Karaisun jälkeen taimet voi istuttaa paikoilleen. Kurkut ja kurpitsat ovat erityisen ronkeleita karaisun suhteen, ne kupsahtavat siirrettäessä suoraan ikkunalaudalta penkkiin.

Jos haluat uusia perunoita juhannukseksi, niin nyt on mainio istutusaika. Pieneen tilaan mahtava vaihtoehto on mainittu laastipalju, johon istutetaan muutama peruna, kylvetään tilliä yhteen kohtaan ja vaikkapa salaattia etureunaan. Muutenkin pienen tilan hyötyviljelijä voi leikitellä kasvien muotojen ja värien kanssa. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä kasvien kasvuaika, valon vaatimus ja lopullinen koko. Hyöty- ja koristekasveja voi istuttaa sikin sokin, rajana on vain mielikuvitus.

Moni yrtti talvehtii hyvin, kunhan laittaa vähän puunlehtiä suojaksi. Kuvassa talviunilta vastaherännyt sitruunamelissa. Sen kavereina talvehti mäkimeirami eli oregano, tarha-ajuruoho eli timjami, ruohosipuli, viinisuolaheinä ja rucola.

Onko ihanampaa kuin rauhoittuminen oman hyötypuutarhansa keskellä juoden itse kasvattamastaan mintusta valmistettua teetä ja syödä samalla oman maan salaattia? Se on tuoreinta ja herkullisinta maailmassa, mikään ei maistu paremmalta kuin oman työn sato!

Jaa tämä kirjoitus:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Ping.fm
  • Google Bookmarks
  • StumbleUpon
  • LinkedIn
  • Twitter

Alexandra Antell

Avainsanat: , , ,

Jätä vastaus

Kirjoita asiallisesti ja napakasti. Asiattomat kommentit voidaan poistaa jälkikäteen. Lisätietoja kommentoinnista.